banner image
Meie uudised

Seljataha jäi ajaloo töökaim aasta

Eestis, Lätis ja Leedus tegutsevale Grant Thornton Balticule oli 30. septembril 2023 lõppenud majandusaasta enam kui 30-aastase ajaloo töökaim. Ettevõtte käive oli rekordilised 16,2 miljonit eurot  ja käive kasvas aasta varasemaga võrreldes ligi 22%.  

Käibest peaaegu poole annab Grant Thornton Balticu Eesti ettevõte, mille käive kasvas ka kõige rohkem (23%). Käibemahult järgmised on Leedu (kasv 22%) ja Läti (21 %). Baltikumis jagunes ettevõtte müügitulu teenuste lõikes järgmiselt: audiitorteenused 40%, raamatupidamisteenused 40% ja nõustamisteenused 20%.

Grant Thornton Balticu juhtiv partner Mati Nõmmiste tõdes, et keeruline aeg majanduses on suurendanud ettevõtete vajadust ärinõustamisteenuste järele. „Ettevõtjad mõistavad aina enam, et asjaliku nõu saamiseks kulutatud raha teenib end edaspidi kuhjaga tagasi, nii et ärinõustamist võib käsitleda pikaajalise investeeringuna,“ leidis Mati Nõmmiste. Tema sõnul ostavad ettevõtted sisse ka aina enam teenuseid – näiteks raamatupidamist ja palgaarvestust. Kasvanud on ka audiitorite töömaht. „Audiitoritele on tööd juurde toonud kõrge inflatsioon, sest koos sellega on kasvanud ka ettevõtete käibed ning paljud neist on muutunud auditikohuslasteks,“ selgitas Nõmmiste.

Järelkasvu tagamiseks tehakse koostööd ülikoolidega

2024. aastal ootab Mati Nõmmiste Grant Thornton Balticu kasvu jätkumist. Siiski võib vaatamata optimismile tulemustele mõju avaldada nii Euroopa kui ka maailmamajanduse ebastabiilne olukord ning kvalifitseeritud personali puudus Balti riikides.

Hoolimata sellest, et heade töötajate leidmine pole kergete killast, on Grant Thornton Balticu töötajate arv aina suureneva töömahu tõttu kasvanud. Nii Eestis kui ka Leedus on töötajaid üle 100, Lätis ligi 60. „Eestis on meie töötajate arv kasvanud mitu aastat järjest. Meie meeskonda on lisandunud nii noori, kes alles õpivad, kui ka kogenud spetsialiste. Kuid heade inimeste leidmine on endiselt keeruline,“ nentis Mati Nõmmiste. Selle mure leevendamiseks on viimastel aastatel keskendutud koostööle ülikoolidega, kus õpetatakse majandust ja finantsjuhtimist. „Tallinna Tehnikaülikoolis oleme stipendiumi välja andnud juba kolm korda, kevadel anname esmakordselt stipendiumi ka Tartu Ülikoolis,“ mainis Mati Nõmmiste.

Globaalselt läheb audiitoritel ja nõustajatel hästi

Grant Thornton Baltic kuulub üleilmsesse Grant Thornton Internationali võrgustikku, millel on enam kui 145 liikmesettevõtet. Ka Grant Thornton Internationalile oli möödunud majandusaasta edukas. Globaalselt kasvas käive 11%, jõudes 7,5 miljardi USA dollarini. Protsentides väljendatuna kasvasid kahekohalise numbri võrra kõik peamised teenuste valdkonnad (audit, maksunõustamine ja ärinõustamine) ning regioonidest oli suurima kasvuga EMEA ehk Euroopa, Lähis-Ida ja Aafrika.

Peter Bodin, Grant Thornton International Ltd-i tegevjuht, kommenteeris häid majandustulemusi järgnevalt: „Grant Thorntoni liikmesfirmad on viimastel aastatel tõestanud oma vastupidavust geopoliitilistele, majanduslikele ja regulatiivsetele väljakutsetele. Head majandustulemused näitavad, kui edukalt aitavad meie liikmesfirmad klientidel selles ebastabiilsuses orienteeruda.“

Tellige meie uudiskiri

Selleks et olla kursis majanduses toimuvaga, saada õigel ajal infot seadusemuudatustest ja olulisematest arengusuundadest maksu-, õigus- ja muudes äritegevuses olulistes valdkondades, tellige meie uudiskiri.