banner image
Meie uudised

Grant Thornton Balticu siseauditi üksuse juht sai CIA sertifikaadi

Mais sooritas Grant Thornton Balticu siseauditi üksuse juht Siiri Antsmäe atesteeritud siseaudiitori eksami ning sai CIA sertifikaadi.

Siiri Antsmäel on ka avaliku sektori üksuse siseaudiitori sertifikaat CGAP.

Siseaudiitorite kvalifitseerimisnõuded on sätestatud audiitortegevuse seaduses. Seaduse kohaselt ei või sertifikaadita siseaudiitor auditiaruandeid välja anda ehk sertifikaat peab olema vähemalt ühel siseauditi üksuse siseaudiitoril – sellel, kes kinnitab auditi aruandeid ja võtab vastutuse töö kvaliteedi eest. Ka siseauditi teenuse väljastpoolt sisseostjatel on oluline jälgida, kas siseauditi teenust osutav siseaudiitor on sertifitseeritud. Sertifikaadid jagunevad kaheks:

  • avaliku sektori üksuse siseaudiitor ehk Certified Government Auditing Professional (CGAP)
  • atesteeritud siseaudiitor ehk Certfified Internal Auditor (CIA)

CGAP sertifikaat annab õiguse avaliku sektori organisatsioonides ning audiitortegevuse seaduse alusel avaliku huvi üksustes siseauditi aruannete väljaandmiseks ja kinnitamiseks. CIA sertifikaat annab õiguse erasektori ettevõtetes, krediidiasutustes, kindlustusandjates ja börsiasutustes siseauditi aruannete väljaandmiseks ja kinnitamiseks.

Audiitortegevuse registri kohaselt on Eestis 35 inimest, kes on CIA eksami sooritanud ning kellele rahandusministeerium on väljastanud atesteeritud siseaudiitori kutse. Siseauditi teenuse osutamisega erasektori klientidele tegelevad neist ligikaudu pooled.

Grant Thornton Balticu siseauditi üksuses on lisaks Siiri Antsmäele veel kaks siseaudiitorit, kel on CGAP sertifikaat. Samuti on Grant Thornton Balticu meeskonnas CISA sertifikaadiga IT-audiitor ning ISO 9001:2008 juhtivaudiitor ja siseaudiitor.

1992. aastal asutatud Grant Thornton Baltic on üks juhtivaid auditeerimise, raamatupidamise ning maksu-, õigus-, finants- ja ärinõustamisteenuseid pakkuvaid ettevõtteid Baltikumis. Eestis, Lätis ja Leedus tegutsevat ettevõtet juhivad kohalikud partnerid, mis tähendab, et tuntakse põhjalikult iga riigi ja turu eripärasid. 2012. aastal liituti rohkem kui 130 riigis esindatud ja enam kui 42 000 töötajaga Grant Thorntoni liikmesettevõtete võrgustikuga, mis loob ülemaailmsest koostöövõrgustikust tulenevaid eeliseid.

Kopeerige artikli tekst